6ο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας και Υγείας στα Κατασκευαστικά Έργα Επένδυσε στην Πρόληψη - Προγραμμάτισε Σωστά (Invest in Prevention – Plan Ahead)
21 Μαΐου 2019

Πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Μαΐου, το 6ο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας και Υγείας στα κατασκευαστικά έργα, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ).

Εκ των χορηγών του Συνεδρίου ήταν και η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. Ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας παρευρέθηκε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Ρουσιάς, ο Διευθυντής κ. Φράγκος Προκοπά, και η κα Κυριακή Αντωνίου, Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων. Αντίστοιχα, συμμετείχε η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Λεμεσού η Λειτουργός του, κα Μαρίνα Γρηγορίου.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η προώθηση του οράματος «Επένδυσε στην Πρόληψη - Προγραμμάτισε Σωστά» στα κατασκευαστικά έργα και η προβολή των 7 Χρυσών Κανόνων που καθόρισε η Διεθνής Ένωση Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA).

Ο κατασκευαστικός τομέας μπήκε πλέον σε μια διάσταση κατά την οποία αναγνωρίζει την ανάγκη για διατήρηση και προστασία της ανθρώπινης υγείας, ιδιαίτερα μέσω της πρόληψης. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, η πρόληψη για να αξίζει πρέπει να επενδύσεις σε αυτήν για να μπορέσει να συμβάλει στην αποφυγή πολύ μεγαλύτερου κόστους που προκαλείται από εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες και χάσιμο χρόνου εργασίας. Η πρόληψη και η σωστή εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας, θεωρείται πλέον ως ένας βασικός παράγοντας ανταγωνισμού στον τομέα μας και μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική επιτυχία των εταιρειών.

Δυστυχώς λόγω της φύσης των εργασιών στον τομέα μας, έχει δημιουργηθεί μια εικόνα που τον χαρακτηρίζει θορυβώδη – βρώμικο – επικίνδυνο.  Για αυτό όλο και περισσότεροι νέοι σε όλες τις υπό ανάπτυξη χώρες αποφεύγουν  να εργαστούν στην οικοδομική βιομηχανία με αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού. Ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και γενικότερα του κατασκευαστικού τομέα, θα αλλάξει την πιο πάνω εικόνα και θα του προσδώσει το απαραίτητο κύρος. Κύριοι στόχοι μας πρέπει να είναι η προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των υπαλλήλων αλλά και των τρίτων προσώπων που επηρεάζονται από τις εργασίες μας.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η πρόληψη και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, ξεκινά από το στάδιο της μελέτης. Έρευνες κατέδειξαν ότι το 30% των ατυχημάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο στάδιο του σχεδιασμού.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των ατυχημάτων, η Διεθνής Ένωση Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA), καθόρισε τους Επτά Χρυσούς Κανόνες:

1ος Χρυσός Κανόνας: Ανάλαβε ηγετική δέσμευση
2ος Χρυσός Κανόνας: Εντόπισε επικίνδυνες καταστάσεις και κινδύνους
3ος Χρυσός Κανόνας: Θέσε στόχους για την Ασφάλεια
4ος Χρυσός Κανόνας: Διασφάλισε ένα ασφαλές σύστημα
5ος Χρυσός Κανόνας: Χρησιμοποίησε ασφαλή τεχνολογία χωρίς κινδύνους στην υγεία
6ος Χρυσός Κανόνας: Βελτίωσε τις γνώσεις και τα προσόντα
7ος Χρυσός Κανόνας: Επένδυσε στους ανθρώπους.

 

Η παρουσίαση των Επτά αυτών Χρυσών Κανόνων καθώς και των πρακτικών λύσεων στα προβλήματα για την επίτευξη του οράματος «Επένδυσε στην Πρόληψη - Προγραμμάτισε Σωστά»

Η παρουσίαση των προαναφερόμενων κανόνων, καθώς και πρακτικές λύσεις στα προβλήματα έγινε από καλεσμένους από διάφορες χώρες όπως Γερμανία, Δανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Χιλή, Αυστρία και Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προβλήθηκαν σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων στις κατασκευές, ασφαλής εξοπλισμός, μηχανήματα που συνδυάζουν την παραγωγικότητα μαζί με την ασφάλεια, καθώς και νέοι τύποι ικριωμάτων.

Μέσα από τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν κατά το δεύτερο μέρος του συνεδρίου, διαφάνηκε η σημαντικότητα της ηγεσίας στην εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και των στόχων που έχει η κάθε εταιρεία και οργανισμός. Συζητήθηκαν οι λόγοι που είναι απαραίτητη η εμπλοκή των μελετητών κατά το στάδιο σχεδιασμού έτσι ώστε να αναγνωρίζονται και να αποτρέπονται καταστάσεις  κινδύνων αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να επενδύεις στην μόρφωση και την ασφάλεια του υπαλλήλου σου.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με  ανοικτή συζήτηση, στην οποία υπήρξε μια πολύ παραγωγική και σημαντική διεθνής ανταλλαγή εμπειρίας, γνώσης, απόψεων και προβληματισμών μεταξύ των συμμετεχόντων και των ομιλητών του συνεδρίου.

Η Συμμετοχή του Συνδέσμου μας στο εν λόγω Συνέδριο, εξυπηρετεί στο να μεταφέρουμε τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκομίσαμε, με στόχο την ενημέρωση και επιμόρφωση όλων των Εργολάβων μελών μας, σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στα εργοτάξια και γενικά στους χώρους εργασίας. Θεωρούμε ότι η Ασφάλεια και Υγεία όλων των εργαζομένων σε κάθε χώρο αποτελεί  ύψιστο αγαθό και καλούμε όλους να προσδώσουν την πρέπουσα σημασία.

 

Δεν εφησυχάζουμε και προτρέπουμε όλα τα μέλη αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην οικοδομική βιομηχανία όπως επενδύσουν στην πρόληψη, γιατί η πρόληψη αξίζει!

 

Μαρίνα Γρηγορίου, Πολιτικός Μηχανικός / Εκτελεστική Λειτουργός Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Λεμεσού